Tebrikler, 11. hafta ile birlikte gebeliğinizdeki ilk trimester’ın da sonuna geldiniz. Bakalım bundan şimdi sizi neler neler bekliyor.
11. Haftada Görülen Semptomlar ve Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
- Bu haftadan itibaren hamile olduğunuzu saklamakta zorlanabilirsiniz. Fiziksel görünümüzdeki değişiklikler sizi ele vermeye başlıyor. Göğüsleriniz bir miktar büyüyecek ve alacağınız kiloyla birlikte vücudunuz genişleyecek.
- Progesteron üretiminin artması nedeni ile karnınızda şişlik hissedebilir ve yavaşlayacak olan bağırsak hareketlerinden dolayı kabızlıkla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
- Gebelik bir şekilde vücudunuzdaki her hücreyi etkiler hale gelecek zamanla. Hormonlarınız saçlar ve tırnaklardaki aşırı büyümenin nedenidir, gürleşecek saçlarınızın değerini bilin.
- Bebeğinizin hareketlerini hissettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak hissettiğiniz şey muhtemelen gazdan dolayı meydana gelen değişimlerdir.
- İlk trimester’ı tamamlamak üzeresiniz. Kendinizi yeni bir döneme hazır hissediyor musunuz?
Bebeğinizin Gelişimi
- Bebeğinizin kafası, olması gerekenin yarısı kadar büyüdü bile. Ultrason görüntülerine bakıp da vücuduyla orantıladığınızda eğer onun bir dahi olacağını düşünürseniz, şaşırmayın 🙂
- Artık hem el hem de ayak parmakları son formuna kavuşup, birbirlerinden ayrıldılar. Tek tek sayıp, 20’ye ulaşabilirsiniz.
- Kemikleri bir hayli sertleşmiş ve kuvvetlenmiş olsa da cildi hala şeffaflığını koruyor.
- Bebeğiniz çok hareketli ancak sizin bunu hissedebilmeniz pek mümkün değil. 3 hafta içinde büyüklüğü 2 katına çıkacak ve işte o zaman hareketlenmenin farkına varabileceksiniz.
- Amniyotik sıvının içindeki bebeğiniz yutkunmayı öğrendi bile.
- Büyümek için oksijen ve besine ihtiyaç duyan miniğin plasentasındaki damarlar daha fazla genişlemeye ve göze çarpmaya başlıyor.

Bebeğinizin el ve ayak parmakları tek tek fark edilebilir forma kavuşuyor.
11. Hafta Önerileri
- Eğer gebelik öncesinde aşırı zayıf ya da kilolu idiyseniz doktorunuz ilk trimesterde sizden kilo almanızı/vermenizi istemiş olabilir. Mutlaka önerilen beslenme reçetesine uyum sağlamalı ve hem kendiniz hem de bebeğiniz için sağlıklı bir dönem geçirmelisiniz.
- Önerilenden daha fazla kilo aldıysanız, sağlığınızı düşünerek, doktorunuzun da onayıyla bir beslenme danışmanından destek alabilirsiniz.
Uyarı: Bu yazı, çeşitli kaynaklardan faydalanarak hazırlanmıştır. Direkt uzman görüşü içermez.

ÇOK YAKINDA!
[…] Ağustos 2, 2016 […]